Prawo żywnościowe w LEX Prawo Europejskie
W programie LEX Prawo Europejskie od dłuższego czasu ukazują się różnego rodzaju publikacje dotyczące prawa żywnościowego. Dlaczego właśnie w tym programie? Co wartościowego można w nim znaleźć w zakresie tej problematyki? Jakie ważne publikacje ukazały się w nim ostatnio?
Skąd prawo żywnościowe w LEX Prawo Europejskie?
Otóż problematyka szeroko pojętej żywności regulowana jest po wejściu Polski do Unii Europejskiej przede wszystkim właśnie aktami pochodzącymi od organów UE. Oczywiście, są też akty polskiego prawa - ustawy i rozporządzenia, ale są one w zdecydowanej mniejszości.
Co wartościowego znaleźć można w LEX Prawo Europejskie?
Przede wszystkim - komentarze, zarówno tradycyjne - do aktów prawnych jak i komentarze praktyczne. Spośród komentarzy tradycyjnych na uwagę zasługują zwłaszcza dwa:
- do rozporządzenia ws. przepisów ogólnych prawa żywnościowego (nr 178/2002) oraz
- do aktu prawnego regulującego jedne z najważniejszych aspektów prawa żywnościowego, jakim jest znakowanie, prezentacja i reklama żywności, czyli rozporządzenia ws. przekazywania konsumentom informacji na temat żywności (nr 1169/2011).
Co się tyczy komentarzy praktycznych to z ogólnej liczby 37 publikacji więcej niż połowa dotyczy właśnie kwestii związanych ze znakowaniem i etykietowaniem żywności. Z kontaktów z naszymi Klientami z branży żywnościowej wynika bowiem, że ta właśnie tematyka jest przez nich wskazywana jako najbardziej interesująca.
Oprócz komentarzy w programie dostępne są również tematyczne glosy do orzeczeń Trybunału Sprawiedliwości UE oraz artykuły z czasopism. Dotyczą one nie tylko znakowania i etykietowania żywności, ale także suplementów diety, oświadczeń żywieniowych i zdrowotnych i wielu innych zagadnień
Co ciekawego ukazało się ostatnio w LEX Prawo Europejskie?
W programie pojawił się właśnie komentarz praktyczny pt.: Obowiązkowe oznaczenia na produktach spożywczych wynikające z tzw. dyrektywy plastikowej autorstwa Patryka Kalinowskiego z kancelarii Centrum Prawa Żywnościowego. Publikacja ta dotyczy szczegółowych zasad stosowania obowiązkowych oznaczeń na kubki na napoje, które są wyprodukowane z tworzyw sztucznych. Prawidłowe stosowanie tych oznaczeń – z uwagi na stopień skomplikowania dotyczących ich wymogów oraz przewidywane w polskich przepisach kary – będą znaczącym wyzwaniem dla polskich przedsiębiorców.
Oprócz wymienionej publikacji warto zwrócić uwagę na inne niedawne komentarze praktyczne autorów z CPŻ w zakresie znakowania żywności, jak chociażby:
- Znakowanie środków spożywczych zastępujących posiłek (aut. Alicji Michałowskiej) czy
- Znaki weterynaryjne – obowiązek i zasady stosowania w oznakowaniu produktów spożywczych (aut. Gabrieli Łuniewskiej).