Jak znakować wody mineralne, źródlane i stołowe?
Naturalne wody mineralne, wody źródlane i wody stołowe są objęte szczegółowymi regulacjami o znakowaniu żywności. Stosowanie tych regulacji powoduje jednak różne problemy. Najważniejsze z nich dotyczą: nazwy prawnej i handlowej, oznaczeń miejsca wydobycia i produkcji, zastosowanych procesów oraz informacji o właściwościach wody.
Zagadnieniom tym poświęcony jest najnowszy komentarz praktyczny pt. "Znakowanie naturalnych wód mineralnych, wód źródlanych i wód stołowych – wybrane aspekty" [https://sip.lex.pl/#/publication/470122587] autorstwa Patryka Kalinowskiego, prawnika Centrum Prawa Żywnościowego Żywnościowego w Warszawie. Z komentarzem można od niedawna zapoznać się w programie LEX Prawo Europejskie.
Nazwa prawna i handlowa wód
W części komentarza dotyczącej nazwy prawnej i handlowej wód autor ustosunkowuje się m.in. do takich kwestii jak:
- czy można wprowadzać pod jedną nazwą handlową naturalne wody mineralne z wielu różnych źródeł?
- czy podmiot, który składa wniosek do Głównego Inspektora Sanitarnego o uznanie wody za mineralną musi być producentem wody?
- czy wodę źródlaną pochodząc z jednego ujęcia można wprowadzać do obrotu pod różnymi nazwami handlowymi (fantazyjnymi)?
- czy istnieje obowiązek zatwierdzania nazwy handlowej wody stołowej?
Oznaczenia miejsca wydobycia i produkcji wód
W tej części autor odpowiada m.in. na takie pytania jak:
- czy w przypadku naturalnych wód mineralnych terminy „otwór”, „ujęcie”, „źródło” i „odwiert” można stosować na etykiecie zamiennie?
- czy w przypadku wód stołowych obowiązkowe jest wskazanie miejsca produkcji wody i samego otworu/ujęcia?
Deklaracje zastosowanych procesów, którym poddawane są wody
W tej części można się dowiedzieć m.in.
- jakie procesy, którym poddawana jest woda, muszą być podane na etykiecie?
- czy w przypadku wód źródlanych istnieje obowiązek informowania o całkowitym lub częściowym usunięciu dwutlenku węgla metodami fizycznymi?
Oznaczenia właściwości wód
- czy w przypadku naturalnych wód mineralnych podawanie wartości pH wody oraz oznaczeń typu „alkaiczna” jest obowiązkowe?
- czy i na jakich zasadach można stosować oznaczenia „pobudza trawienie”, „stymuluje funkcje wątrobowo-żółciowe” lub podobne?
- czy podawanie kryteriów kwalifikacji chemicznej wody źródlanej jest dobrowolne czy obowiązkowe?
Więcej na ten temat znakowania żywności znaleźć można również w:
Przeczytaj również inne artykuły na ten temat znakowania żywności:
– Jak nazywać i znakować napoje bez- i niskoalkoholowe?>>
Rafał Bujalski
Product manager LEX Prawo Europejskie
Jesteś użytkownikiem programów LEX?
Zaloguj się do programu i korzystaj z pełnych możliwości LEX.